Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » S/S Bore - Laivatunnelmaa Aurajoen suulla

Laivatunnelmaa Aurajoen suulla

Aurajoki ja siitä avautuva saaristo kuuluvat tärkeänä osana turkulaiseen maisemaan. Jos haluaa nauttia ruoasta ja juomasta ja vielä yöpyäkin Aurajoen keinuttaessa pehmeästi, on se mahdollista S/S Boressa. 1960-luvulla valmistunut Bore sijaitsee aivan Turun Linnan tuntumassa, jokirannan ja meren äärellä. Astuisitko vanhan rouvan kyytiin?

Vuodesta1960 S/S Bore vei turkulaisia Maarianhaminaan ja Tukholmaan asti 17 vuoden ajan. Sen jälkeen Bore lähti tutuilta Turun rannoilta maailmlle Christina Cruises -varustamon risteilyaluksena, kunnes sen elämä oli uhalla päättyä kansainvälisten paloturvallisuusmääräysten vuoksi. Mutta niin ei käynytkään. Turkulainen varustamoyritys Oy S/S Borea AB palautti Boren takaisin kotiin.

- Vuonna 2010 Bore entisöitiin ulkopuolelta. Laiva oli risteillyt nimellä M/S Kristina Regina ja sai nyt takaisin alkuperäisen nimensä ja värityksensä, S/S Boren hotellijohtaja Marjut Kaislakari kertoo.

Boren sisätilat
Boren ulkoasu ja sisustus säilytetään 60- ja 80-lukujen hengessä.

Toukokuussa 2011 Bore oli vihdoin omalla paikallaan jokirannassa ja sai olla ensimmäisenä entisöitynä risteilyaluksena ympärivuotisessa käytössä ruokailijoille, majoittujille sekä kokous- ja museoväelle.

- 1960-luvulla valmistuneen S/S Borean säilyminen tähän päivään asti ei ole mikään itsestäänselvyys. Kun paloturvallisuusmääräykset muuttuivat, oli S/S Bore muiden paljon puuta sisältävien laivojen ohella menossa hyvää vauhtia romuttamoon, Kaislakari sanoo.

Laiva on toimintakunnossa, joten voisi periaatteessa seilata. Boren ulkoasu ja sisustus säilytetään 60- ja 80-lukujen hengessä ja koneet pidetään toimintakuntoisina vaikka se vaatii jokapäiväistä ylläpitoa. Laiva pysyy paikoillaan Aurajoen rannalla, jotta majoittujat ja vierailijat pääsevät muistelemaan entisiä työ- ja risteilyaikojaan. Nuoremmat pääsevät kokemaan aidon menneiden aikojen risteilytunnelman.

- Boressa on säilytetty ajan havina. Siksi se on paikallaan ja siksi sen kannella maisemat eivät vaihdu, Kaislakari sanoo.

S/S Bore on kauniisti säilytetty suuri laiva, joka tarjoaa ympärivuotista majoitus- ja kokouspalvelua. Laivalla on lounasravintola, kahvila a-oikeuksin ja viihderavintola. Kesäaikaan ovat avoinna myös laivan kansiterassit, missä voi ihailla auringonlaskun viime säteitä joen suunnalta merelle.

S/S Bore on Museoviraston mukaan luokiteltu museoalukseksi.

- Rappuset ovat kapeita ja kynnykset korkeita. Pinnat ovat 60- ja 80-luvuilta. Hytit näyttävät juuri sellaisilta kuin laivan seilatessakin, Kaislakari listaa.

Puiset lankkulattiat ja kauniisti höylätyt penkit tekevät kannelle astuessa tunnelmasta erityisen. Moottorit hurisevat. Jos sulkisi silmänsä, voisi kuvitella olevansa jossakin kaukana merellä.

Historiasta nykypäivään

Kun S/S Bore matkasi valmistuttuaan Turusta Maarianhaminaan, koki moni turkulainen sen kyydissä ainutlaatuisen elämyksen, joka on säilynyt näihin päiviin asti.

Bore ulkoa
Borella vierailijat pääsevät muistelemaan entisiä työ- ja risteilyaikojaan.

- Monet silloin matkustaneet ihmiset ovat tulleet katsomaan Borea uudestaan ja kertomaan muistoistaan. He muistavat, kun pukeutuivat laivaa varten pyhävaatteisiin, Boren tunnelman, miten he heiluttivat kannelta rannalle, Kaislakari kertoo ja hymyilee.

S/S Bore palvelee kaikenikäisiä. Turusta kuitenkin puuttuu mukava tanssipaikka vanhemmalle väestölle, joten Bore haluaa olla tarjoamassa heillekin puntin vipatusta.

- Meillä vierailee yritysasiakkaita, sillä kokoustilat ja majoitus ja viihde on samassa paketissa. Muumimatkailijat ja laivaristeilijät ovat myös löytäneet meidät, koska olemme hyvän matkan päässä tässä satamassa, Kaislakari listaa.

Ja mahtuu mukaan tietysti myös turkulaisia. Yöpyminen Boressa on kuin lähtisi hetkeksi matkalle, sillä laivan miljöö on niin vaikuttava. Pienet hytit suloisine ikkunoineen tuovat tunnelmaa, jota ei missä tahansa hotellissa saa. Ja kun kesällä saa istahtaa aurinkoterassille haaveilemaan toviksi, voiko olla mikään sen mukavampaa?

S/S Boren kotisivut

Teksti: Anna-Mari Taipalus (24.2.2013)