Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Eatery Alex 1917

Eatery Alex 1917 - maailman makuja paikallisuuksia kunnioittaen

Pyöräily kesäisessä Ruissalossa on aina herkkua kaikille aisteille. Tänä elokuun ensimmäisenä lauantaina pyöräilylle on erityinen syy. Olen menossa tutustumaan uuteen, vapuksi avautuneeseen ravintola Eatery Alex 1917:een osoitteessa Pursiseuranranta 30.

Yhteistyön merkeissä minulle on luvattu tarjota alku- ja pääruoka. Menuun ennalta tutustuttuani odotustaso on korkealla.

Tällä paikalla on monenlaisia alkuja, tarinoita jotka osin punoutuvat toisiinsa. Ollaan meren äärellä, Turun Pursiseuran omistaman kiinteistön pihamaalla. Tyylikkään huvilamaisen rakennuksen suunnittelija on arkkitehti Alexander Nyström, jonka kädenjälkeä ovat useat Turun jugend-tyyliset kohteet Biologisesta museosta Park Hotelliin ja Ruissalon huviloihin. Pursiseuran rakennus valmistui vuonna 1917. Nykyisen ravintolan nimimysteeri ratkaistu.

Vastaanotto on lämminhenkinen. Henkilökunta näyttää kokoontuneen yhteisen pöydän ääreen, ehkä käymään päivän serviisiä läpi. Valitsen paikkani ikkunapöydästä, josta avautuu näkymä vierasvenesatamaan.

Palvelu on rennon mutkatonta ja huomaavaista. Ja kyllä, listalta saan valita vapaasti niin alkuruoan kuin pääruoankin. Puolen päivän jälkeen ollaan vielä lounasajassa, Eateryssä on saatavilla myös päivittäisiä lounastarjouksia.

Puolikaaren muotoinen ravintolasali

Puolikaaren muotoisen ravintolasalin sisustuksessa on kauniita yksityiskohtia, ikkunarivistö suuntaa katseet viihtyisälle ulkoterassille ja siitä alas rantaan. Tummasävyisissä pöydissä häivähdys ajan patinaa, sohvaryhmissä kuohkeita tyynyjä, korkeammissa pystypöydissä modernimpaa ja kevyempää ilmettä. Asiakaspaikkoja sisällä viitisenkymmentä, ulkona saman verran.

Menu on varsin kiinnostava, näyttää heijastelevan Eatery Alexin mottoa: "Eat local, think global".

Makumaailman inspiraation lähteinä vaikutteet Mauritiukselta, Irlannista, Aasiasta yhdistettynä kotimaisiin, lähellä tuotettuihin raaka-aineisiin.

Ravintoloitsija Richy Virahsawmyn juuret ovat Mauritiuksella, pitkällä menestyksekkäällä kokin urallaan hän on vaikuttanut Lontoossa, Irlannissa, Naantalissa ja nyt Ruissalossa.

Valitsen alkuun eksoottiselta kuulostavat mausteiset kukkakaali Beignet munkit punajuurihummuksella. Kyse on ranskalaistyylisestä uppopaistosta, tässä tapauksessa friteeratuista kukkakaalinnupuista.

Kukkakaali Beignet munkit punajuurihummuksella

Pääruoan kohdalla arvon useamman houkuttavan vaihtoehdon välillä: dexter-naudanlihavarrasta, tamarind-kanaa, Richyn mummon mauritiuslaista naudanlihacurryä, irlantilaista kalavuokaa…

Päädyn päivän kalaan, joka on tänään merilahnaa.

Ennen alkuruokaa ehtii perehtyä historiaan. Turun Pursiseura perustettiin 1906 paikkakunnan ensimmäiseksi suomenkieliseksi pursiseuraksi.

Täällä toimi myös Suomen ensimmäinen siviililentokenttä.

Turun kaupunki lunasti paikan vuonna 1926, jolloin se muutettiin lentosatamaksi. Huvilarakennus toimi lentokenttäterminaalina, jossa oli myös ravintola. Lentokentän siirryttyä Artukaisiin Turun Pursiseura vuokrasi huvilan kaupungilta.

Talo

Ravintolatoiminta sai piristysruiskeen ravintola Ruissalon Mainingin päädyttyä kansainvälisen Netflix-sarjan esittelyyn vuonna 2020. Omistajavaihdosten ja kilpailutuksen myötä paikkaa isännöi nyt Eatery Alex 1917.

Ensin syön silmilläni. Annos kuin maalaus. Syvänpunainen punajuurihummus, kullankeltaiset kukkakaalit, porkkanan ja korianterin voimakkaat värit. Täydellinen makuelämys. Keveys, täyteläisyys, rapeus, pehmeys – kaikki balanssissa. Runsautta, raikkautta, suutuntumaa, kekseliäisyyttä.

Eatery Alex 1917 avajaisia edelsi poikkeuksellinen huhtikuun lopun lumimyräkkä. Lämpö on löytänyt tiloihin, kesäkaudella ravintola on auki 7 päivää viikossa. Rannassa kävijöitä houkuttaa mm. auralaisen pienyrittäjän Jymy-jäätelöitä myyvä kesäkioski koirabaareineen. Sunday Roast -idean takana on brittisarjoistakin tuttu paistin ympärille kokoontuva yhteisöllinen herkuttelu.

Kala-pääruoka mykistää. Lautasella kokonainen kala, salsa verdeä, paahdettuja rosmariiniperunoita. Lisänä kauden kasviksia.

kokonainen kala, salsa verdeä, paahdettuja rosmariiniperunoita, kauden kasviksia

Tyylikästä, näyttävää. Ennen kaikkea herkullista. Vaaleaa kalaa maustettu yrteillä ja sitruunalla. Rapsakkaa lehtikaalia, paahteista paprikaa, kanttarellia, lehtiselleriä. Maut tasapainossa, kesä lautasella.

Kuppi teetä ja Chef’s table.

Ravintoloitsija istahtaa jutustelemaan. Hän vie minut piskuiseen keittiöön, esittelee kokit työnsä ääressä.

Keittiön vieressä sijaitsee Eateryn persoonallinen konsepti. Tässä U:n muotoisessa pöydässä toteutetaan maksimissaan 14 henkilölle kymmenen ruokalajin menuita, joissa kokit tulevat viimeistelemään annokset.

Kaikesta huomaa, että meillä varsin uniikki konsepti sytyttää ravintoloitsijan. Tällä vaihtuvalla menulla keittiö saa toteuttaa ideaansa lähiruoasta.

Pienyrittäjiä kunnioitetaan valokuvaseinällä, yhteistyökumppaneina on paljon lähiruokaa tuottavia toimijoita. Ekologisuus, hävikin hyödyntäminen, raaka-aineiden kunnioitus.

Eaterystä löytyy dry aged -raakakypsytyskaappi ja paraatipaikalla vitriinissä pikkelöitymässä olevia kasviksia.

Pikkelöitymässä olevia kasviksia

Kun muu talo syksyn tullen viilenee, Chef’s table tähtää pikkujoulukauteen sesonkeja noudatellen.

Terassille poikkeaa kahvittelijoita, naapuripöytään kansainvälinen seurue. Varsinaista jälkiruokalistaa ei ole, salakuunnellen saatavilla tänään ainakin creme brule. Minulle riittää jälkkäriksi veneiden bongailu.

Hentoisessa sateessa poimin kotiinviemiseksi auringonkukkia, pysähdyn imemään viherenergiaa Kasvitieteelliseen puutarhaan ja viimeistelen päivän Ruissalon Telakalla.

Eatery Alex 1917 & Ruissalo – match made in heaven

Home - Eatery Alex 1917 & Chef's Table

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (6.8.2024)