Aurinkobaletti Mikä Menu! - Eli sinappikaupungin menetetty maine
Alkunäytös: Sisään tarinaan.
Ovella toivotetaan tervetulleeksi tapahtumaan "International Gastronomical Congress of Turku." Ilmoittautuminen, nimen tarkistus listalta.
Kaulanauhallinen osallistujapassi, kuten tapahtumiin kokouksista festareiden vippeihin kuuluu.
Oma statukseni tässä kansainvälisessä ruokakongressissa on asiantuntija, edustan Pohjois-Euroopan sose- ja liemivirastoa.
Varsin kekseliäs ja uteliaisuuden herättävä johdatus tulevaan esitykseen.
Alkamassa on turkulaisen nykytanssiryhmän ja tanssiteatterin Aurinkobaletin ensi-iltaesitys Mikä Menu! - Eli sinappikaupungin menetetty maine. Elämyksellinen teatteria, tanssia ja kulinarismia yhdistelevä esitysformaatti, Ruokateatteri saapuu Turkuun Johanna Keinäsen ja Liisa Ruuskasen käsikirjoittamana ja ohjaamana. Tekijöiden kehittämää konseptia on esitetty eri muodoissa vuodesta 2008 lähtien.
Esitys lupaa tanssittaa ja paljastaa kulinaarisia käännekohtia Turun hämäräperäisessä ruokahistoriassa.
Lautasille makunautinnot konkretisoituvat kolmen ruokalajin illallisen muodossa. Esitys ja illallinen tulevat sekoittumaan toisiinsa.
Aperitiivi eli pari esittelyä.
Aurinkobaletti on vuonna 1981 perustettu turkulainen nykytanssiryhmä ja tanssiteatteri, joka tarjoaa elämyksellisiä teoksia niin aikuisille, lapsille kuin erilaisille ryhmillekin. Keskeisenä tavoitteena ylläpitää tanssin asemaa muiden taiteiden rinnalla ja viedä tanssia sinne, missä sitä ei muuten ole tarjolla.
Ryhmä on tunnettu poikkitaiteellisista tuotannoista ja monipuolisesta yhteistyöstä. Aurinkobaletti on saanut kiitosta uusiutumiskyvystään sekä vahvasta ensemblestaan, joka on valmis rikkomaan oman genrensä rajat. Aurinkobaletin kotinäyttämönä Aurajokirannassa Manillan kulttuuritehtaassa sijaitseva Manilla-teatteri.
1600-luvun tiiliholveissa entisissä käsityöläisten tiloissa juhlavuokratilaa ja cateringpalvelua Nahkurin Kellaria isännöi Arttu Parviainen. Nahkurin Kellari sijaitsee Aurajoen tuntumassa kirjaimellisesti 1970-luvulla rakennetun kerrostalon kellarissa ja tarjoaa palkitun keittiöalan moniosaajan Parviaisen ideoimia ateriakokonaisuuksia. Parviainen on voittanut kultaa vuoden 2024 kokkiolympialaisissa Culinary Team Finland -joukkueessa.
Ennen ensi-iltaa lämpiössä ja mielissä tarjolla myös katkero.
Näyttävästi esillä Sakset seis!
Kampanja kulttuurileikkauksia vastaan: adressi ja tekijöiden ja yleisön yhteinen hätähuuto.
Maakunnista on jo kuulunut tietoja pienten teattereiden tukien leikkausten vaikutuksista lopettamispakkoina ja isojen kaupunkien lomautustarpeina. Alv-korotus 2025 alussa vaikuttaa suoraan lippujen hintoihin, välillisesti lukuisiin palveluihin.
Nyt jos koskaan on tukemisen ja äänekkään vaikuttamisen paikka.
Alkupalavalikoima.
Tanssiva ruokakongressin avaus esittelee värikkään hahmogallerian. Avajaispuheenvuoron myötä piikkejä satelee ulkomaille myydyille tai muualla valmistettaville turkulaisille brändeille. Kielellisiä nokkeluuksia paikkakuntaidentiteetistä kulttuurin leikkauksiin, tuntuu resonoivan pöytäkunnissa.
Tarinankuljetus johdattaa alkuruokaan, joka sujuvasti tarjoillaan pöytiin.
Kylmä maa-artisokka-gazpacho, maa-artisokkasipsi, karamellisoitu maa-artisokkapyree ja salvia-rucolaöljy on upea makucombo. Omasta mielestäni illallisen herkullisin osa.
Soppakulhot pois, bingolaput pöytiin. Kongressia kuvitteellisesti sponssaava Marttakerho haluaa vetää Turku-bingon. Pitkä kangas taipuu moneen kun tanssin keinoin ilmennetään ilmiöitä piispanmunkista joulurauhan julistukseen.
Skoolaava kummitus ilmestyy sekoittamaan soppaa...
Pääruoat johdatellaan hakemaan mystisesti salista pöytäkunnittain poistuen. Varsin oivaltava, ilmeisen logistinen järjestely.
Wallenbergin pihvillä päästään viittaamaan Ruotsista tulleisiin ruokavaikutteisiin. Modernisoituna lisukkeena linssi-kasvispaistosta.
Pidemmällä tauolla on aikaa tutkia Manillan vaiheita. 1860-luvun viinanpolttimosta hihnatehtaaksi ja edelleen köysitehtaaksi. Teollisen toiminnan loputtua purku-uhan alla olleet teollisuusrakennukset pelastettiin moninaisten vaiheiden jälkeen kulttuurikäyttöön.
Manillan kulttuuritehtaassa toimii kolme teatteria, kuvataiteilijoita, tanssijoiden, nukketeatteritaiteilijoiden ja muiden esittävien taiteiden organisaatioita, valokuva- ja videostudioita, arkkitehtitoimistoja ja muita luovien alojen pienyrityksiä. Kiinteistöä ylläpitää Pro Manillasäätiö.
Taiteilijoille ja kulttuuriorganisaatioille tarjottavat edulliset tilat mahdollistavat vapaan kentän toimijoille yhteisöllisen toimintaympäristön ja korkealaatuiset tilat Turun keskustan tuntumassa.
Dolce. Jälkiruokaa valmistellen.
Kansainvälinen asiantuntijakollegio tuo tanssien ehdolle uudenlaisia annoksia turkulaisen ruokaidentiteetin eheyttämiseksi. Villillä aasinsillalla päädytään rakentamaan laukkamakkaraa. Lavalla ja sen laidoilla vauhti kiihtyy.
Kokkien tanssahtavassa showssa jauhot pöllyävät, munilla jonglöörätään ja taikinakulhoista otetaan vispilöiden kaikki irti.
Väännöstä ja vispauksesta syntyy illallismenun jälkiruoka, jonka team Nahkurin Kellari saapuu esittelemään. Mausteisen kostean taatelikakun päällä vaniljalla maustettua tyrniä, tyrnigeeliä ja kinuskia.
Kuohuvaa ensi-illan kunniaksi.
Vieraille tarjotaan aina ensi-iltojen jälkeen talon piikkiin lasi skumppaa ja työryhmälle kukituksia ja kiitospuheita.
Mikä Menu!:n tarinaa voi seurata somessa Aurinkobaletin ja Nahkurin Kellarin tileillä.
Tässä esityksessä tarjoiltiin isolla kädellä elämyksiä ja impulsseja kaikille aisteille.
Lue lisää ja osta liput:
Mikä Menu! - Eli sinappikaupungin menetetty maine - Aurinkobaletti
Aurinkobaletin kotisivu
Kulttuuritehdas Manillan kotisivu
Nahkurin Kellarin kotisivu