Food Walk II
Matkailutuotteena lanseerattu Food Walk keskittyi aluksi lähes pelkästään jokirannan ravintoloihin. Pointteina olivat kävelymatkan päässä toisistaan olevat ravintolat, Aurajokirannan kauniit maisemat, keskustan nähtävyydet, museot ja ostosmahdollisuudet, hotellit ja helppo saavutettavuus.
Etenkin matkailijoille Vähätorin ja joenvarren esittely on tietysti kannattavaa ja kuvauksellista. Ja kyllähän tällä alueella sijaitsee suuri osa palkituista ja kaupunkilaisten suosimista ravintoloista ja kahviloista.
Nykyisen kauppatorin remontin aikana pitääkin miettiä, kuinka moni eksyy ruokakävelyllään Hansakortteliin tai sen puoleiseen keskustaan.
Vuoden 2021 Food Walk -kortti on myös tuen osoitus koronasta kärsineelle turkulaiselle ravintolatoiminnalle. Ravintoloissa on huomioitu korona-ajan turvallisuus- ja hygieniavaatimukset ja siisteydestä huolehditaan ensiluokkaisesti.
Ajantasaiset suositukset ja aukioloajat saattavat muuttua nopeasti, joten sikälikin ruokakävelyä suunnittelevan kannattaa tarkistaa netistä kunkin ravintolan päivitetyt tiedot.
Visit Turku suosittelee pöytävarauksen tekoa etukäteen. Spontaaniuden sijasta etukäteissuunnittelu on tätä päivää. Tämän vuoden uutuutena valtaosa Food Walkin ravintoloista tarjoaa annoksistaan myös take away -mahdollisuuden. Tästä lisätietoja matkailuneuvonnasta.
Toinen päivä ja toinen kortti. Nyt tiedän miten homma toimii. Eilen valinnanvaraa ja variointimahdollisuuksia oli enemmän, nyt jäljellä olevista viidestä ravintolasta pitää päättää enää järjestys.
Ensimmäisenä päivänä pääsin kaikkiin haluamiini ravintoloihin heti, ilman varauksia, joten samalla kaavalla mennään.
Cafe Brahe
Aamupäivälle sattui hoidettavaksi pari asiaa keskustassa, joten Food Walkin kohteista Hansakorttelin Cafe Brahe oli luonteva starttaus päivään.
Tovin Hansassa pyörittyäni ja kohteen inforuudulta etsittyäni muistin miksi en viihdy kauppakeskuksissa. Etenkään aurinkoisina kesäpäivinä...
Vitriinistä valikoitu curry-kanapatonki on perus. Se ajaa asiansa pikkunälän viejänä, mutta ei säväytä mitenkään. Tuorepuristettua mehua ei ole saatavilla, lasipullo-appelsiinimehu jäillä on ok.
Kaupungissa on nykyään niin monia persoonallisia kahviloita upeissa paikoissa, että Cafe Brahe hukkuu massaan. Ensimmäinen kohde, jonka voisi tiputtaa seuraavan vuoden Food Walkilta.
Brahen Kellari
Olin ajatellut kierrokselle seuraavaksi toista suuntaa, mutta tajusin että Hansassa ollessani pääsisin täältä suorinta reittiä Puolalankadun Brahen Kellariin.
Turun vanhin kellariravintola (avattu 1967) on kesäiseen lounasaikaan yhtä vanhahtavan muodollinen kuin talvi-illan a'la cartessa. Vastaanotto ja palvelu on jotenkin päälleliimatun ylitsevuotavan ystävällistä ja mukapakotetun rentoa. Täällä lounaallakin ruokailuvälineet katetaan pöytiin brikalta.
Food Walk -annos Taste of Turku Appetizer on Kellarin Toast Skagen. Mihin ylihienolla nimellä on pyritty?
Tumma leipä, majoneesi, katkaravut, mäti, tilli, salaatit. Brahen Kellarin Toast Skagen on runsas ja täynnä makuja. Ja huomattavan vihreä.
Tämän söisi mielellään juuri nyt ulkona jokirannassa. Ensimmäinen ravintola-annos, jonka ottaisin mieluummin mukaan take awayna.
Svarte Rudolf
Silakat ja minä. Ehdoton no-no. Ala-asteelta lähtien silakka kaikissa muodoissaan on ollut inhokkini. Ennustan, että Svarten silakka-annoksesta tulee vaikea rasti.
Svarte Rudolf on Turun jokilaivojen "the ruokaravintola". Höyrylaivaksi 1927 rakennettu alus on rahtilaivana seilannut niin Suomen sisävesillä kuin ympäri maailman.
Aurajoessa vuodesta 1994 lähtien sijainnut paatti aloitti kaupungin jokiravintolalaivabuumin.
Bilelaivoista poiketen ympäri vuoden aukioleva Svarte on keskittynyt ruokaan.
"Ruisjauhot ja kunnon paisto voissa". Rempseä tarjoilija kuittaa näin epäilyni silakoista.
Alkupaloiksi nautin jokilaivan kannelta avautuvasta Aurajokimaisemasta.
Perunamuusi, tillinen kermaviilikastike, pikkelöidyt kurkut (mummonkurkut) ja sokeroidut karpalot. Svarten silakka-annos on maistuvaa kotimaisen ruoan juhlaa.
Pieni myönnytys: silakoiden maussa ei ole mitään vikaa.
Mutta pysyn kannassani. Haluan kalani ruodottomana, enkä edelleenkään tule valitsemaan silakkaa lautaselleni.
Grill It! Marina
Food Walkin päivän makea. Radisson Blu Marina Palacen kesäterassi on yksi jokirannan katseenvangitsijoista. Täällä nähdään ja tullaan nähdyksi.
Tilaan suklaakakkuni hotellin sisätilan baaritiskiltä ja suuntaan ulos aurinkoon. Terassilla silmäilen ohikulkijoiden lisäksi ruokalistaa.
Kolmekymppisten miesten porukka tulee myöhäiselle lounaalle ja tilaa S-etukorttiannokset ja asiakasomistajaviiniä.
Lusikoin sinänsä herkullista vadelmilla ja jäätelöllä höystettyä suklaakakkua ja mietin ketjuuntumista. Suomessa on tällä hetkellä neljä Grill It! -ravintolaa (Turku, Tampere, Espoo, Koli), joiden menut on konseptoitu.
Näin ollen vaihtaisin tämän ravintolan seuraavassa Food Walkissa johonkin aidosti paikalliseen.
Pinella
Fiinistelijöille, eikun fiilistelijöille. Jokirannan klassikkoravintola on käynyt läpi viimeisen puolentoista vuoden aikana melkoisen tyylinmuutoksen. Avainsana on nyt fun dining.
Nettisivuilla muutos tiivistetään: "Ravintola Pinella - perustettu 1848, päivitetty aasialaisella twistillä 2020". Uuden keittiömestarin myötä klassisen keittiön konsepti suunnattiin kaukokaipuuseen, rentouteen ja Aasian makuihin.
"Haluatko tietää annoksen etukäteen?" Vastaan tarjoilijalle toivovani yllätystä.
Keittiömestarin alkuruoka yhdessä Suomen vanhimmista yhtäjaksoisesti toimineista ravintoloista on sopivan salaperäinen ja arvokas viimeinen valinta kahden päivän Food Walkille.
Näissä kortteleissa on anniskeltu keskiajalta lähtien. 1850-luvun jälkipuoliskolla Pinella toimi kulttuuri- ja taideväen kohtauspaikkana. Kieltolain aikana sen pylväikköihin kätkettiin pirtua. Vuonna 1973 täällä jokirantaan avattiin Suomen ensimmäinen anniskeluoikeuksin varustelteltu katuterassi.
Avocadoa ja tomaattia, pikkelöityä jalopenoa, kimchi-siemennäkkileipää ja omena-kurkkudressing. Värikäs annos näyttää uskomattoman keveältä, mutta heti ensipuraisulla ollaan Aasiassa. On makua, vivahteita, fiilistä.
Moneen annokseen olen kaivannut leipää. Nyt sitä on rapean innovatiivisessa muodossa. Yrtit ja kastike viimeistelevät siirtymän Auran rannoilta muistoihin Kwaijoelle.
Miten näin pieneen kulhoon mahtuu koko maailma?!
Päivitys: Ravintola Pinella sulkeutui 25.9.2021. Kiinteistön omistavan Sunborn-konsernin mukaan tilalle avataan myöhemmin toinen ravintola.
Kakkospäivän Food Walk vei pikkupurtavasta skandinaavisiin makumaailmoihin, ja makean poikkeaman kautta Aasiatunnelmiin.
Huomioita kahden päivän ja kymmenen ravintolan jälkeen:
Food Walk avasi uusia, yllättäviäkin näkökulmia kotikaupunkiin. Liikun yleensä kaupungilla fillarilla, päämäärätietoisesti ja kelloa vilkuillen.
Nyt olin fokusoitunut tähän "ruokatehtävään" ja karsinut kaikki muut mahdolliset häiriötekijät. Kaupunkia tuli vilkuiltua vähän eri vinkkelistä.
Food Walk on selkeästi vakiinnuttanut asemansa ravintolaskenessä. Ei tarvinnut selitellä, kortti kädessä riitti.
Kaikissa paikoissa homma toimi sujuvasti ja terveysturvallisesti, palvelu oli ystävällistä ja annokset tulivat nopeasti. Sinkkuruokailija sai huomioivaa palvelua myös illallis- ja fine dining -ravintoloissa.
Missään ei yritetty tehdä lisämyyntiä, kun on ymmärretty että ruokakävelijä on liikkeellä usean annoksen taktiikalla.
Jokaisessa kohteessa vesi sisältyi annosten hintaan. Näin ollen omaa rahaa ei allekirjoittaneelta kulunut senttiäkään.
Ehdottomasti parasta Food Walkissa oli yllätyksellisyys. Ravintoloiden omat viikon alkuruoat herättivät uteliaisuuden ja makunystyrät.
Kenelle suosittelisin Food Walkia?
Ruokaharrastajien lisäksi kaupunkikulttuurin ystäville ja näkökulmia Turkuun haluaville. Aikuisille, lapset jättäisin pois tältä kierrokselta. Kiireettömille kiertäjille, spontaaneille kulkijoille.Muutama fakta:
Food Walk 2021 -kortin hinta on 48 euroa.
Sen voi ostaa Visit Turun matkailuneuvonnasta torin laidalta Kauppatorin Monitorista tai verkkokaupasta.
Kortti on voimassa vuoden 2021 loppuun asti, poislukien juhlapyhät.
Käyttöaika on kolme vuorokautta ensimmäisen annoksen lunastamisesta.
Korttiin ei sisälly juomia, sillä ei ole vaihto- tai palautusoikeutta eikä sitä voi vaihtaa seuraavan vuoden korttiin.
Käytetty kortti oikeuttaa -15% kerta-alennukseen yhdessä Food Walk -ravintolassa vuonna 2021.
2021 mukana olevat ravintolat ja annokset:
- Brahen Kellari: Taste of Turku Appetizer
- Cafe Art: Turun Kahvipaahtimon suodatin- tai erikoiskahvi sekä kakkupala oman valinnan mukaan
- Cafe Brahe: 1/2 patonki ja tuorepuristettu mehu
- di Trevi: di Trevin tapaslankku
- Grill It! Marina: Talon lämmin suklaakakku
- Gustavo: Kaksi Gustavon viikon pintxoa
- Panimoravintola Koulu: Panimon makkaralautanen lisukkeineen
- Pinella: Keittiömestarin alkuruoka
- Smör: Päivän alkuruoka lähellä tuotetuista kauden raaka-aineista
- Svarte Rudolf: Svarten kuuluisat silakat