Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Jokirantalounasta: RantaKerttu & 3.linja

Jokirantalounasta: RantaKerttu & 3.linja

Myönnän liian usein kangistuvani kaavoihini ja mieltäväni Aurajokirannan ruokaravintolat vain ydinkeskustaan. Näkyvin ja kaiketi tunnetuin ravintolakeskittymähän sijoittuu Tuomiokirkkosillan ja Auransillan välille.

Tosiasiassa jokiranta jatkuu elinvoimaisena keskustasta aina satamaan asti. Huomionarvoista on rannan eri puolien profiloituminen. Suurin osa kaupungin ravintola- ja jokilaivoista on sijoittunut Itäiselle Rantakadulle ja ruokaravintolat Läntiselle Rantakadulle.

Aurajoen varren ravintoloita aivan ydinkeskustan jälkeen ovat ainakin Sergio's, Radisson Blu Marina Palacen Grill It!, Nerå, Vaakahuoneen Paviljonki, Nooa ja Göran.

Omaksi jokirannan makuparikseni nostan tässä RantaKertun sekä satamassa majaansa pitävän 3.linjan. Molemmat tunnettuja runsaista lounasbuffeteistaan.

Rantakerttu

RantaKerttu on yksi turkulaisen Ravantit Oy:n perheyrityksen persoonallisista ravintoloista. Ravanttien kortteliravintoloihin kuuluvat klassikko Pippurimylly, Kerttu, Cup & Pint, Hugo, Teini, Löytö sekä RantaKertun yhteydessä oleva Satamakapakka Hunsvotti.

Komeassa punatiilirakennuksessa Aurajoen vierasvenesataman tuntumassa sijaitseva RantaKerttu on kerännyt mainetta isosiskonsa Kortteliravintola Kertun tavoin hampurilaisbuffeteillaan. RantaKertun perjantainen hampparibuffa on houkutellut lounastajia jo usean vuoden ajan.

Jauhelihapihvejä, kasvispihvejä, friteerattuja sipulirenkaita, ranskalaisia, muhkeita hampurilaissämpylöitä, cheddarjuustoa, ananasrenkaita, majoneeseja, marinoitua punasipulia, coleslawta, runsas salaattipöytä... Valinnanvaraa on ja itse koostaen hampurilaisesta saa juuri omannäköisen. Makuja tosin latistaa pitkä jono, joten pöytään päästyä ruoka on valitettavasti ehtinyt jo jäähtyä. Mikäli vatsa vaatii lisää täytettä, lounaaseen kuuluu myös päivän keitto ja talon leipä. Teen ja keksin nappaan mukaan, ne on mukava nauttia rantalaitureilla Aurajokea fiilistellen.

RantaKertun listalta löytyy burgereita, pizzoja, salaatteja, pari pihviä ja erikoisuutena "jalluposket" eli haudutettua possunposkea, kermaista jaloviina-pippurikastiketta ja perunamuusia. Viikonlopun hampparibuffet lienee hieman paranneltu versio arkisesta, ainakin juomien osalta.

Juomiin ja livemusiikkiin keskittynyt RantaKertun alakerta Satamakapakka Hunsvotti täydentää kokonaisuuden ja bonuksena tiloista löytyy myös sauna. RantaKertussa voikin siis viihtyä lounaasta pitkälle iltaan. Kesäisin pihalla on laaja terassi.

www.rantakerttu.fi

3.linja

Turun satamaan on perinteisesti tavattu mennä vain yhtä tarkoitusta varten. Katse kohdistuneena Viikkarin tai Siljan terminaaliin, horisontissa laivojen herkkubuffetit ja a'la cartet.

Muutaman vuoden ajan satamaan on ollut hyvä syy eksyä ihan varta vasten syömään. 3.linja on kolmen nuoren yrittäjän rento ravintola. Konseptiin kuuluu arkisin lounasbuffet, iltaisin relaa safkaa suht suppealta listalta ja lauantaisin varsin kattava brunssi. Yritys tarjoaa myös catering-palvelua.

3.linjalla (kadun nimi) jo klo 10.30 lounaalle ovensa avaavan ravintolan sisustus on sopivasti merihenkinen ja raikkaan valoisa. Asiakaskunta näyttää ainakin ensimmäisen reilun tunnin aikana olevan sataman alueen työpaikkojen henkilökuntaa. Itse löysin paikan ensimmäisen kerran pienoisen sattuman kautta fillarilenkillä. Mietinkin kuinka moni turkulainen "satunnainen" lounasasiakas hakeutuu tänne tietoisesti. 3.linja on kuitenkin niin syrjässä niistä perinteisistä lounaspaikoista.

Lounasbuffet on täyttävä valikoima niin kotoisia perusruokia kuin hieman eksoottisempiakin makuja. Keitot, salaatit ja lämpimät ruoat ovat maukkaita kuten myös kekseliäät jälkiruoat. Kesäaikaan lisää lounaspaikkoja on ulkoterassilla. Lounasta on mukava sulatella kivenheiton päässä Turun linnan puistossa.

3.linja on niin sijaintinsa kuin makujensakin puolesta piristävä vaihtoehto Turun lounastarjontaan. Ja onko parempaa lounasmaastoa kuin jokirantareitti välillä satama - Tuomiokirkko. Tällä pätkällä nälkä kasvaa ja ruoka sulaa!

www.kolmaslinja.fi

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (11.3.2020)