Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Roots Kitchen

Roots Kitchen - lauantaibrunssit

Turun kauppahallin ravintolamaailman lauantai kuhisee. Pöytiin jonotetaan, pöydissä eri (maku)maailmat miksaantuvat. Roots Kitchenin brunssilautaset ovat olleet hallin klassikko koko ravintolan kymmenvuotisen historian ajan.

Sininen elefantti pystypöydässä. Roots Kitchenin liitutaululle kirjoitettua menua pysähtyy tutkailemaan moni ohikulkija. Oma päätökseni on tehty jo kotona. Vegaaninen lauantaibrunssi innovatiivisine ja vaihtuvine valikoimineen on houkuttanut tutkimaan perjantaisin julkaistavia ruokalistoja jo pitkään. Nyt kiinnosti erityisesti juuripersiljakeitto, tofuskagen ja sitruunahummus.

Perinteisen numerokyltin sijaan tilauksen tehtyään asiakas saa pöytäänsä värikkään eläinfiguurin.

Kasvisravintolat ja menestysreseptit. Vegaanisilla ravintoloilla on Turussa pitkät perinteet, uranuurtajat ovat vakiinnuttaneet kasvislounaat normiksi, ei enää vain marginaaliksi.

Vegemaailman uudet askelmerkit asetti elokuussa 2014 Roots Kitchen. Marjaana Pohjolan keittiömestarin unelmasta kehittyi Kauppahallin avokeittiö, pari vuotta myöhemmin yhtiökumppani Katariina Vesterisen kanssa kivijalkaravintola Kuori.

Parivaljakon luovuudesta syntyi myös Fallero -Suomalainen menestysresepti -kilpailun voittanut kotimaisesta härkäpavusta valmistettu falafelpyörykkä.

Kalavale –konseptin alla yrittäjät tarjoavat vegaanisia kasvipohjaisia vaihtoehtoja kalasäilykkeille (sillitön munakoiso ja savu&suola porkkana).

Lautaset täynnä värejä, makuja ja rakenteita. Rootsin fuusiohenkisessä ruokafilosofiassa vaikuttaa paikallisuus, lähiruoka, sesongit, vaikutteet Aasiasta Välimeren kautta kotimaahan. Kokonaisuudet on mietitty värien, makujen ja rakenteiden lisäksi ruokaisuus huomioiden.

"Where’s the beef?" Ikuisuuskysymyksiin täyttävyydestä Roots vastaa rakentamalla jokaisen annoksen proteiinilähteen ympärille.

Quinoa, pavut, linssit, soijan eri variaatiot, tofu…

Ruokaisuutta annoksiin tuovat kaalit, munakoiso, bataatti, pähkinät, paahdetut siemenet, couscous, juurekset.

Juureksista, juurista, juurtumisesta ja maanläheisyydestä Roots Kitchenissä on kyse. Ja luovuudesta.

Kauppahallin tunnelmaan kuuluu puheensorina, pystypöydissä tai baarijakkaroilla nautittu ruoka ja tiivis tunnelma. Kalakeitto, piispanmunkkikahvit, pizza, vietnamilaiset ja meksikolaiset maut sulautuvat osaksi tunnelmaa. Joku kiirehtii, minulla on aikaa.

Pienoisesta ruuhkasta huolimatta Rootsin annokset nousevat varsin ripeästi. Lauantain konsepti on ollut lähes alusta alkaen valmiiksi koottu, kahdessa koossa saatava viikottain vaihtuva brunssilautanen.

Monista kaupungin brunsseista Roots Kitchen erottuu persoonallisesti lounasmaisuudellaan. Meze, juuriltaan Lähi-idän, itäisen Välimeren ja Balkanin alueen pikkusyötävistä koottu (alkuruoka)lajitelma perustuu erilaisten tahnojen, hummusten, salaattien, falafelien ja leivän yhdistelmiin.

Keittojen keitto! Kotona googletin juuripersiljan. Vähemmän tunnettu juures lumosi pehmeän täyteläisellä maullaan Rootsin sosekeitossa. Uusi tuttavuus voipapu antoi kermaisen tekstuurin tomaattiseen pataan.

Lautasella makujen ja värien harmoniaa täydensivät bbq-paahdetut parsa- ja kukkakaalit, basilikamarinoitu quinoa, pikkelöity punasipuli ja raikkaat vihreät salaatit.

Valkosipulifocaccian kumppaneina sitruunahummus ja tofuskagen. Matka maanosasta toiseen, kaupungeista saaristoon.

Vadelmasmoothie ja jälkkäriksi kinuskilla ja suolapähkinällä päällystetty suklaabrownie toimivat oivina makupareina.

12 neliön liiketila vaatii yhteenhioutuneen tiimin. Vuonna 2014 kasvisruokaideaan perustuvalle ravintoloitsijalle saatettiin hymähdellä. "Naureskelut loppuivat kun tiskin edessä alkoi olla joka päivä jonoa ennen avaamista".

Rootsin lounaat valmistetaan joka päivä itse keittiössä. Ruokalistat suunnitellaan kauden raaka-aineiden ympärille. Suositaan lähituottajia, hyödynnetään myös perustajan oman tilan antimia.

All day breakfast ja koko päivän saatavissa olevat brunssilautaset trendaavat. Laajoista rönsyilevistä listoista ravintolat ovat tiivistäneet tarkemmin harkittuihin tuotteisiin.

Puurobaarit, smoothiet, take away –aamiaiset, lounaat ja välipalat liukuvat ja limittyvät. Rootsissa yhden ajan menusta on pidetty kiinni alusta lähtien: lounasta saa koko kauppahallin aukiolon ajan, lauantaisin fokus on ainoastaan brunssi.

Roots liikkuu – kasvis catering toteuttaa erilaisten tilaisuuksien noutopöydät ja istuvat illalliset.

Haarukallinen rapsakkaa lämmintä chili-perunalettua, quacamolea ja kevätsipulia.

Hyvälle ravintolalle suodaan ilomielin toinen mahdollisuus. Näin tammikuisen vegaanihaasteen jälkimainingeissa.

Brunssilautasille näyttää olevan kysyntää tänäkin lauantaina.

Kun tarjoilutilana on eri ruokatuottajia ja yrittäjiä yhdistävä ja kokoava tila kuten kauppahalli, arviointikriteeri ei ole ravintolan sisustus tai muut ns. paikkasidonnaiset tekijät. Moniaistisessa hektisessä miljöössä ruoka-alan yrittäjää haastetaan eri tavoin kuin omassa ravintolassa.

Suomen toiseksi vanhin kauppahalli luo nostalgisetkin raamit makumatkailulle.

Mitä ravintoloille ja pienyrittäjille tapahtuu kun kauppahallin peruskorjaus ajaa toimijat väistötiloihin näillä näkymin alkuvuonna 2026?

Suolaisuuden, makeuden ja happaman tasapaino, rapeus, mehevyys ja raikkaus eivät ole vain korulauseita nettisivuilla.

Päivän brunssilautasella seesaminsiemenillä maustettu punakaalipaistos saa seurakseen paahdettua parsakaalia, limevinegretellä maustettuja salaatteja, babypinaattia, suolapähkinöitä ja quinoaa. Tomaattifocacciaa voi dipata basilikahummukseen, jalopenomajoneesi komppaa täyteläisen makuisia bataatti-soijapyöryköitä.

Ilo ja kekseliäisyys näkyy ja maistuu. On rapeutta, pehmeyttä, yllätyksellisyyttä ja kotoisuutta. Sellaista 2020-luvun lohturuokaa, joka täyttää ja tekee hyvää monin eri tasoin.

Sitruunakakku ja vadelmavaahto, haudutettu tee. Lempeiden makujen päätös brunssille.

Roots Kitchen tarjoaa lounasta ma-pe klo 11-17.30 ja brunssia la klo 11-15.30.

Roots Kitchenin kotisivu

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (21.2.2024)