Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Ravintola Grädda - lite bättre

Ravintola Grädda - lite bättre

Pionien ja juhannusruusujen tuoksu huumaa, kun astun Piispankatu 15 portista sisään. Juhannusviikon helle ja sadekuurot ovat saaneet ison tontin kasvit kukoistamaan.

Koko Piispankatu on rauhallista aluetta, mutta viimeistään täällä klassisessa puistomiljöössä mieli rauhoittuu.

Pensaiden takaa häämöttää hennon vaaleankeltainen empiretyylinen rakennus vuodelta 1832.

Haarukallinen herkullisia makuja. Kaikki kokoamani lautasella näyttää hyvältä ja houkuttelevalta. Nimenomaan itse kokoamani. Gräddan lounas on nimittäin buffetmuodossa. Kiinnostava, ja tätä nykyä persoonallinenkin veto turkulaisessa lounasravitolamaailmassa. Etenkin uusien tulokkaiden kohdalla.

Viimeinen reilu vuosi kun on muuttanut pakostakin buffat lautasannoksiksi.

"Turku sai takaisin sen, minkä pandemia vei." "Ravintola Turun historiallisessa ytimessä aukeaa uudestaan."

Gräddan piha

Voiveljet Oy:n lehdistötiedote huhtikuussa 2021 oli katkeransuloinen. Korona kaatoi kiinteistössä aiemmin vuosia toimineen ravintola Hus Lindmanin.

Tyhjillään reilut puoli vuotta ollut aikoinaan Åbo Akademin säätiön rahoitustukea kunnostukseen saanut kulttuurihistoriallisesti arvokas kiinteistö sai uuden elämän kun jokirantaa "hallitseva" innovatiivisten kokkien ja ravintoloitsijoiden yritysrypäs otti tilan haltuunsa.

Puolenpäivän aikaan lounastajia näyttävät ja kuuluvat olevan lähikorttelien työntekijät, yliopistoväki ja vaatetuksesta päätellen myös papiston/kirkon edustajat, jotka kaikki vaikuttavat ottaneen Gräddan vakkarilounaspaikakseen. Paikalle saapuu myös varauksen tehneitä isompia porukoita.

Kaikille löytyy tilaa Gräddan monista saleista, ulkoterassilta ja pihan pöydistä.

Gräddan terassi

Gräddassa on haluttu yhdistää perinteinen työpaikkalounas ja pidemmän kaavan lounasruokailu.

Buffetlounas salaatteineen ja lämpimine ruokineen on suunniteltu ruokaisaksi mutta sopivan kevyeksi.

Lautasannoksina valittavissa on tällä hetkellä pysyvästi Gräddan bouillabaisse, saaristolautanen, viikottain vaihtuva pääruoka ja jälkiruoka sekä kolmen ruokalajin lounasmenu.

Päivän salaattibuffet on yhdistelmä simppeleitä perusraaka-aineita ja miksauksia eri makumaailmoista.

Perunasalaatissa maistuu alkukesä, papusalaattia höystää grillattu tai paahdettu munakoiso. Kruunuksi nousee kevätkaali-porkkana"coleslaw". Se on mehukas, makea, raikas. Sesongin kaali on parhaimmillaan, porkkanasiivuissa on rapsakkuutta ja suutuntumaa.

Kuohkean ilmavaa leipää levitteineen voisi syödä jo sellaisenaan liikaa.

Raikkaita salaatteja nauttiessa ehtii lueskella talon historiaa. Täällä on asunut ja työskennellyt lääkäreitä ja tutkijoita kuten myös Turun tuomiokirkon suurten freskojen hovimaalari.

Gräddan pöytiä

Jo 1850-luvun jälkeen Piispankatu 15 nimettiin hienojen juhlien osoitteena.

Piispankatu tunnettiin satoja vuosia sitten Piispanpeltona. Siellä sijaitsi Suomen ensimmäinen 1757 perustettu kasvitieteellinen puutarha. Se tuhoutui Turun palossa 1827, mutta historia kantaa.

Kasvitieteilijä Pehr Kalmin perustamaa kasvitieteellistä puutarhaa nykyisen Sibeliusmuseon tontilla on kunnioitettu muistopuutarhalla, jossa vanhaa tammea ympäröi Jan Erik Anderssonin taideteos.

Gräddan puutarhamaisuus on osa tätä jatkumoa, ja terassilta voikin zoomata Anderssonin taideteoksen punaiset sydänfiguurit.

Timjamivoissa paistetut kanapalat, paahdetut ja paistetut paprikat, sipulit ja parsakaali näyttävät hyvältä buffassa ja maistuvat lautasella sitruksella maustetun riisin kanssa.

Vuohenjuusto-kesäkurpitsalasagne on herkullista ja todistaa että yksinkertaiset maut yksinkertaisesti toimivat. Santsaan.

Gräddan lounasannos

"Toivon, että ihmiset tulisivat myös myöhäiselle lounaalle. Kerääntyisivät viettämään aikaa ystävien kanssa ja nauttimaan hyvästä ruoasta ja viinistä" toteaa Gräddan ravintolapäällikkö.

Tähän jatkumoon sopii mainiosti 19.6. avattu Puerto Rica. Se on Voiveljien ja Rica Barin yhteinen pop up -kesäterassi Gräddan takapihalla jokirannan tuntumassa.

Iltapäivästä iltaan tarjolla on mutkatonta pikkusyötävää kuten pizzinoja ja arancineja, juomia, musiikkia ja chillailua.

Terassi linkittyy osaksi kirsikkapuiden jokirantaa, ja talo onkin tainnut päätyä lukuisiin kuviin.

Gräddan sisustuksessa huomion kiinnittävät näyttävät valaisimet. Kattovalaistusteema toistuu salista toiseen. Niin, Gräddan tilassa on useita eri kokoisia saleja, joissa voidaan järjestää monimuotoisia tilaisuuksia.

Tässä yrittäjien visio onkin. Korkeakoulujen läheisyys varmistanee akateemiset juhlat, Tuomiokirkosta on helppo siirtyä hääjuhliin. Syksystä odotetaan kiireistä, kun patoutunut juhlatarve purkautuu.

Grädda sisältä

Porkkanakakun ja teen äärellä jään pitämään sadetta ja silmäilen instagramista Kirkkopuiston terassin ig-live -haastattelua.

Voiveljien perustaja Janne Juvonen kertoo miten jokirannan kiinteistöt saatiin vuosien mittaan muutettua ravintolatiloiksi.

Kova duuni, yhteistyö ja suunnitelmallisuus avainsanoinaan Panini, Smör, E. Ekblom, Tiirikkala, Göran ja Bruukki ovat esimerkkejä erilaisista ravintolakonsepteista. "Seitsemän vuotta ja seitsemän ravintolaa" ei aivan toteutunut, mutta Voiveljistä on kasvanut merkittävä turkulainen ravintolavaikuttaja.

Gräddan lyhyen historian (avattu 31.5.) lounaslistoja selatessa huomio kiinnittyy kasvisruokien monipuolisuuteen: Härkäpapu- ja mustapapupihvejä, paneroitua bataattia, palsternakkaa ja punajuurta, gratinoitua kurpitsaa, friteerattua kukkakaalikvinoaa, kikherne-linssipyttipannua, lehtikaalia…

Täällä kasvisruokaan todella panostetaan.

Liha- ja kalapuolelta löytyy nykyään harvinaisempia lounasklassikoita kuten haukiwallenberg, coq au vin ja ruisjauhoissa paistetut muikut.

Torstaisesta hernekeitosta ei luvata viikottaista, mutta listalla se takuulla säilyy.

Gräddan valomainos

Herkullisen ruoan lisäksi Gräddan eduiksi voi listata sijainnin vanhassakaupungissa, joka on kuin kylä keskellä kaupunkia.

Iso puutarhamainen tontti, historia, saavutettavuus…

Tänne kannattaa suunnata etenkin nyt, kun alue on valittu vuoden 2021 kaupunginosaksi.

Annetaan viimeinen sana Gräddan markkinointipäällikölle. "Grädda on nimenä monisävyinen ja -tulkintainen. Se vihjaa niin kermaan, seurapiiriin kuin uunissa paistamiseen. Lisäksi se sopii hyvin Voiveljien ravintolaperheeseen. Grädda on Smörin kauan kadoksissa ollut sisko."

gradda.fi

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (4.7.2021)