Ravinteli Armas Verkahovi
"Ravinteli Armas muuttaa kaupunkiin".
Yksi somesta bongattu lause herättää kiinnostuksen. Tästä pitää ottaa selvää.
Kyse on Naantalissa vuodesta 2020 toimineesta lounasravintolakonseptista, joka avaa Turun Verkahovissa tammikuun 2025 lopussa. Armaksen takaa löytyy pitkän uran tehnyt Chef Rotisseur Sami Kantonen.
Yhteistyöehdotus kantaa, sovitaan lounastapaaminen Verkahovin avajaispäivään.
Saapuessani ollaan lounaan viimeisellä tunnilla. Mukavasti kuhinaa, onnitteluja. Lounasbuffan esillepano edelleen varsin freesi.

Runsas salaattipöytä, maukkaat punajuuri-vuohenjuustopyörykät ja tsatsiki sekä rosmariiniperunat toimivat, samoin täyteläinen broilerin sisäfile bearnaisekastikkeella.
Pöytään istahtavat innostuneet yrittäjät, jotka näkevät mahdollisuuksia Verkahovin piazzamaisessa katutason tilassa. Sekä tilaisuudessa ravistella mielikuvia kiinteistön kenties vanhahtaneesta maineesta.
Kortteli täynnä tarinaa. 1875 tontille perustetusta höyrykäyttöisestä kutomosta kasvoi yksi maamme johtavista tekstiilitehtaista. 1980-luvun alussa suljettu ja tyhjillään ollut tehdasrakennus kunnostettiin moderniksi eurooppalaiseksi asuinrakennukseksi.
Isoon kiinteistöön mahtuu nykyään monimuotoista asumista, yrityksiä ja palveluja.
Laadukas ruokatuote kantaa.

Puhutaan mielikuvista, hävikin hallinnasta, lounaslistojen julkaisun ajankohdista. Miten pienet stepit voivat vaikuttaa.
Tervatorin ja Helsinginkadun alueen potentiaalinen asiakaskunta on monimuotoinen - kiinteistön ja lähikulmien laaja yrityskanta erilaisine työntekijöineen, hyviä makuja arvostavat ja kenties uutta etsivät lounastajat, satunnaiset kävijät ja Verkahovin asukkaat.
Armaksen muutossa "maalta kaupunkiin" on pitänyt miettiä konseptia, ruokailutottumuksien muutoksia, elämistä hetkessä.
Yrittäjien toinen toimipiste Krookilan Toivo Raisiossa maaseutumaisessa miljöössä tarjoaa lounasta sekä juhlatiloja. Tarjoiluista vastaa Kantosen Åbo Catering.
Mielikuvilla on väliä.
Yhteisöllisyyttä ja lämminhenkisyyttä välittää kun koko henkilökunta keittiöstä saliin istuu ruokailemaan kirjoittajan kanssa samaan pöytään. Jutustellessa tarjotaan mahdollisuus uuteen lounaaseen ja tulla kuvaamaan ilman hälinää.

Uusi viikko, lounaalla työporukoita. Uutta paikkaa testaamaan tulleita, take away -ruokaa hakeva talon asukas.
Erityismaininta kreikkalaistyylisestä stifado-lihapadasta, jossa maistuu mukavasti kaneli. Tätä komppaavat herkulliset rosmariiniset perunaviipaleet.
Härkis-inkivääririsotto muistuttaa tekstuuriltaan lähinnä kasvisriisiä, tässä tsempattavaa.
Arkilounaisiin panostavalla leppoisalla ravintelilla on kevään edetessä mielessään jo uusia suunnitelmia, joista kuullaan myöhemmin.

Omiin kesän fillarointikohteisiini olen jo listannut lähiseutumatkailun Krookilan kotiseutukeskukseen.
Ravinteli Armaksen kotisivu
Krookilan Wanhan Tuvan kotisivu
Åbo Catering -pitopalvelun kotisivu