Kupittaan paviljongin lounas
Sitruunarisotto & savustettua kalkkunaa. Pöytään tarjoiltu versio italialaisesta klassikosta vuoden alkuun Kupittaanpuistossa houkutti.
Suomen vanhimmassa kaupunkipuistossa on viihdytty vuosisatoja.
Ensimmäiset maininnat Kupittaan lähteestä ovat vuodelta 1155, perimätiedon mukaan Piispa Henrik kastoi ensimmäiset pakanalliset suomalaiset kristinuskoon täällä.
Hevosturnajaiset puistossa 1500-luvulla, Turun akatemian opiskelijoiden Floranpäivän juhlat 1600-luvulla, terveyslähde ja kylpylätoiminta 1700- ja 1800-luvuilla, puutarhat, puistot, urheilukentät, lintulammikot, uimala.
Osa Turun kansallista kaupunkipuistoa.

Ja nyt minä, vuoden 2025 alussa, testaamassa miten Italia ja Turku kohtaavat lautasella Kupittaanpuistossa.
Lounas- ja tilausravintola.
Kupittaan Paviljongin konsepti nojaa arkilounaisiin ja tilaustapahtumiin. Jälkimmäisiin kuuluvat mm. yliopiston ainejärjestöjen vuosijuhlat, yritysten virkistyspäivät, aamupalakokoukset, pikkujoulut. Paviljonki hoitaa myös cateringpalvelut.
Ensimmäisten lounastajien puheissa kuuluu urheilu. Paviljongin ruokailijoihin kuulunee alueen työntekijöitä liikuntapalveluiden asiakaspalveluista, Kupittaan urheiluhallilta, henkilökunnasta treenaajiin.
Vuodenvaihteen "lomasesonki" vaikuttanee niin lounastajien määrään kuin salaattibuffetin tarjontaan. Yllätyksetön salaattibuffa on perusvarma.
Perusvarmuuteen kuuluvat nykyisin lähes joka lounaalta löytyvä punajuurihummus, kikherneet tai edamamepavut.

Pyöreän paviljonkirakennuksen tila on ilmava, isoista ikkunoista tilaan virtaa tammikuista valoa.
Noutopöytälounas koostuu päivän keitosta, salaattipöydästä, lämpimästä ruoasta ja jälkkäristä kahveineen.
Astetta kalliimmalla hinnalla tarjolla on pari pöytään tarjoiltavaa annosta, näihin sisältyy myös salaattibuffa.
Tänään lounaslistalla on hummerikeitto, jauhelihabolognesea ja tortillaa. Risoton ohella tilattavana on juustoburger.
"Ruokailijat odottavat risottoa, risotto ei odota ruokailijoita".
Risoton tilaaminen lounasravintolassa on riski, sen valmistaminen kun on kulinaarista taidetta. Tietty riisilajike, nesteen hienovarainen lisääminen, jatkuva hämmentäminen, maustaminen, rakenteen hallitseminen eli kostea puuromaisuus...
Kupittaan Paviljongin sitruunarisotto on runsas, raikas, maukas, tyylikäs. Mehevän kosteaa, sitruunankuorella maustettua. Savustettu kalkkuna toimii oivana makuparina, ja sitä on runsaasti. Annos tarjoillaan myös varsin ripeästi.
Nappivalinta.

Kupittaan Paviljonki on alueensa klassikko, tarjonnut ravintolapalveluja vuodesta 2003 lähtien. Omistajuudessa ja konseptissa on ollut vaihtelua, hyvä ruoka kuitenkin keskiössä.
Jätskejä uimareille, festariruokaa bilettäjille. Maauimala ja Aurafest ovat esimerkkejä Kupittaanpuiston monimuotoisuudesta.
Perjantain päivän jälkiruoka kokoaa Paviljongin viikon: jälkkäripöydässä hyödynnetään mm. "jämiä" kakkumaisessa pappilan hätävarassa sekä raaka-aineiden kierrätyksessä.
Päivämäärältään vanhentuvat limut on laitettu ilmaisina jakoon.
Harlem Jazz Clubin jami-ilta, naiskuoro Resonuksen joulupöytäillallinen, pipareiden koristeluhetki. Paviljongissa innovoidaan ja inspiroidutaan sesongeista. Paviljongin pohjaratkaisu taipuu monenlaisiin pöytämuotoihin ja kattauksiin.
Aamupaloista on kaiketi luovuttu, vaikka niistä nettisivuilla mainitaankin. Ajantasaiset aukiolot kannattaa siis varmistaa.
Hektisin lounasaika on ohi, sisään astuu seurue jolle on helppo myydä lounasviini.
Kupittaan alueen lounasravintoloiden monipuolisuus asettaa riman korkealle. Paviljonki taiteilee perusbuffalounaan ja astetta hienomman välimaastossa. Pitäisikö fokusta tarkentaa?