Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Ruissalon kasvitieteellinen puutarha

Ruissalon kasvitieteellinen puutarha

Trooppiset kasvihuoneet, ulkopuutarha, luontopolut. Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha on – ehkä yllättäen – Turun suosituimpia matkailukohteita.

Täällä yhdistyy luonto, tiede, tutkimus, viihtyminen, lähiseutu ja ympäristö, alueellisuus, globaalius, historia ja tulevaisuus.

Kasvitieteellinen puutarha on osa Turun yliopiston biodiversiteettiyksikköä, johon kuuluvat myös Lapin tutkimuslaitos Kevo, luonnontieteellinen museo, aerobiologian laboratorio, Saaristomeren tutkimuslaitos, Turun yliopiston Tiedekeskus ja Lounais-Suomen LUMA-keskus.

Pääsiäislauantaina parkkipaikalla kuhisee. Lapsiperheet suuntaavat trooppisiin kasvihuoneisiin. Somessa postatut kevätkukat ja panostus lasten aktivointiin näyttävät houkuttavan.

Minulle riittää tällä kertaa kurkistus kasvihuoneen ovelta, hakeudun maksuttomaan ulkopuutarhaan ja luontopolkujen tuntumaan sekä aikavaeltamaan maailmankaikkeuteen.

Turun kasvitieteellinen puutarha

Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha on 5000 taksonin eli lajin tai lajikkeen kattava kokoelma maapallon eri ilmastovyöhykkeiltä sademetsistä aavikoille. Lähimatka maanoasta toiseen mahdollistuu Ruissalossa ympäri vuoden.

Kasvihuoneiden noin 2000 lajin kattaus vie tropiikkiin ja sademetsiin.

23 hehtaarin ulkopuutarha laajentaa kasvistoa hyötykasveista yksivuotisiin kesäkukkiin, alppiruusuista lumpeisiin.

Turun ensimmäisen kasvitieteellisen puutarhan perusti Turun Akatemian yhteyteen kasvitieteilijä ja lääketieteen professori Elias Tillanz 1678. Rohdoskasvitarha jäi heitteille perustajansa kuoltua. Puutarhatoimintaa ja viljelykokeiluja jatkoi luonnontutkija, Turun Akatemian talousopin professori ja rehtori Pietari Kalm. Hirvensalon viljelyskokeiluja seurasi Kalmin Piispankadulle 1757 perustama kasvitieteellinen puutarha. Turun palon jälkeen kaupunki jäi lähes 100 vuodeksi ilman kasvitieteellistä puutarhaa.

Turku sai uuden kasvitieteellisen puutarhan 1924 osaksi juuri perustettua suomenkielistä Turun yliopistoa. Sijainti Iso-Heikkilässä oli tuolloin avointa, lähinnä maanviljelyskäytössä ollutta seutua. Pienimuotoisen puutarhan lajimäärää kasvatettiin nopeasti siemenkaupoilla ja lahjoituksilla. 1956 puutarha siirrettiin pääasiassa tilanpuutteen vuoksi Ruissaloon.

Turun kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneen kasveja

Kasvitieteellisen puutarhan vaihtuviin näyttelyihin pääsee tutustumaan virtuaalikierroksilla. Some tarjoaa monipuolista infoa puutarhasta ja siemenmyynti osallistaa omatoimiviljelyyn.

Monitieteinen tutkimus ja opetus.

Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö toimii ja viestii monipuolisesti myös akateemisen yhteisön ulkopuolella.

Aerobiologian laitoksen siitepölytiedotukset ovat osa valtakunnallista uutispalvelua. Yliopistonmäellä toimiva Turun yliopiston luonnontieteellinen museo ylläpitää ja kehittää Suomen toiseksi laajimpia luonnontieteellisiä kokoelmia. Kasvimuseo on järjestänyt 100-vuotisjuhlien tiimoilta yleisöluentosarjaa Turun kaupungin pääkirjastolla.

Seilin sääksikamera on tallentanut ajantasaista lintuseurantaa osana Saaristomeren tutkimuslaitosta. Pohjoisen ympäristöasioista päivittää Kevon tutkimuslaitos Utsjoella. Lasten ja nuorten innostaminen tieteen pariin näkyy kouluvierailuina ja yliopiston tiedepäivinä.

Biodiversiteettiyksiköllä on edustajia monissa merkittävissä kansallisissa ja kansainvälisissä paneeleissa ja asiantuntijaryhmissä: Luontopaneeli, Itämeripaneeli, kansallinen eliötyöryhmä, luontotyyppiryhmä, International Arctic Science Committee, Arktisen neuvoston Biodiversiteettiyksikön alainen merilintuasinatuntijaryhmä.

Kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneissa esittäytyy 2000 lajia/lajiketta. Välimeren ilmaston kasvillisuudesta vanhan ja uuden maailman tropiikkeihin, karpeista kakaduihin. Talvipuutarhasta pääsee siirtymään eteläisen pallonpuoliskon kasvien arukariahuoneeseen kaktusten täyttämään mehikasvihuoneeseen.

Kakaduja Kasvitieteellisessä puutarhassa

Täällä on vaihtuvia näyttelyjä, opastettuja teemakierroksia ja lasten lauantai- tiedepajoja

Kasvihuoneisiin on pääsymaksu.

Puutarhan ulkoalue on kooltaan noin 23 hehtaaria. Ympäri vuoden maksuttomasti auki olevalla ulkopuutarhalla kasvaa yli 3000 kasvilajia ja -lajiketta. Kukkivia kasveja löytyy huhtikuulta marraskuulle ja lounaisrannikon leudot talvet ja pitkä kasvukausi mahdollistavat hyvinkin eksoottisten lajien menestymisen ulkopuutarhassa.

Pääsiäislauantaina kävelykierros kastelee lenkkarit. Lumi on sulamassa, poluilla saa fiilistellä hiekkaista kevättä ja liukastella jääriitteillä. Hyötykasvitarhan palstat verkkoaidan takana ovat vielä lumen alla, itämaista lampea kunnostellaan. Kasvihuoneiden eteläseinusta aurinkoterasseineen herää eloon varhain keväällä.

Ladattavalta kartalta bongaan mm. alppiruusurinteen, perennenauhan, pionimäen, ruusutarhan ja varjokosteikon. Lummelammet ovat ulkopuutarhan alueella sijaitseva kolmen lammen muodostama vesistö. Sisäänkäynnin läheisyyden kivikkotarha tuo nähtäville monia lämpöä vaativia, ilmastollisesti arkoja puuvartisia kasveja.

Aikavaellus ja luontopolun tunnustelua.

Aikavaellus opaskyltti

Aikavaelluksilla luonnontieteellinen maailmankuva ja luonnonhistoria tuodaan ymmärrettävään muotoon luonnossa liikkuen. Aika käännetään fyysiseksi kokemukseksi kuljettavien polkujen kautta. Maailmanhistorian vaiheet alkuräjähdyksestä lähtien käydään läpi tiivistetysti. Kyltitettyjä Aikavaellusreittejä on tällä hetkellä neljä Tuorlasta Yliopistonmäelle, Utsjoen Paistunturista Ruissalon kasvitieteelliseen puutarhaan.

Kesällä 2021 avattu Ruissalon aikavaellusreitti on kiehtova matka maailmankaikkeuden kehittymiseen. Näitä infotauluja keskittyy lukemaan ulkopuutarhan osin vielä lumisia käytäviä kiertäessä. Opastekylttien miljoonat vuodet ja kierroksen kävellyt metrit saavat omat mittasuhteensa.

Luontopolkujen Ruissalo yllättää. Tammisten teiden varsilla kiertävien polkujen ohella reittejä lähtee myös kasvitieteellisen puutarhan nurkilta. Pienellä poikkeamalla ja porttia aukomalla kasvitieteellisen käytäviltä pääsee pitkospuiden kautta laajalle Ruissalon luonnonsuolelualueelle.

Evästelyä ja ruokailumahdollisuuksia.

Piknikeväät Ruissalossa toimii aina. Kasvitieteellisessä puutarhassa palvelee Cafe Vanha Tammi. Keskeisten ulkoilureittien levähdyspaikka on Honkapirtti. Ruissalon kahviloiden ja ravintoloiden aukiolot kannattaa tarkistaa sesonkien mukaan.

Lasten lauantait, tiedekeskus, osallistaminen ja leffasta tuttua.

Kasvihuone ulkoa

Kasvitieteellinen puutarha on päivittänyt itsensä lapsiystävälliseksi. Tiedetempaukset ja työpajat ovat osa lasten yliopistoa.

Turun seudulla ja osittain kasvitieteellisessä puutarhassa kuvattu lasten elokuva Onneli, Anneli ja nukutuskello houkuttaa tuulimyllytaloineen.

Leffan ja siihen perustuvan kirjan luonnonsuojeluviesti sopii tänne loistavasti. Ilmastonmuutos, sen vaikutukset pohjoisen luonnon ja eri eliöryhmien monimuotoisuudessa ja Saaristomerta uhkaaviin ongelmiin ovat biodiversiteettiyksikön keskeisiä tutkimusaiheita, joiden parissa yksikön henkilökunta ja opiskelijat työskentelevät. Näiden kysymysten ja haasteiden ratkaisemisessa lasten ja nuorten rooli on merkittävä.

Kotiin fillaroidessa hämmästelen, miten itseltäni kesti reilut 26 Turussa asuttua vuotta päätyä tänne. Onko kyse omasta laiskuudesta, tietämättömyydestä vai Kasvitieteellisen puutarhan markkinoinnin ja mainonnan puutteesta.

Nyt vuodenaikojen välitilassa uinuva ulkopuutarha saa aistit heräämään. Lupaus: kesäretki toteutetaan satavarmasti tulevien kuukausien aikana.

Tervetuloa Turun yliopiston kasvitieteelliseen puutarhaan | Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha (utu.fi)
Ruissalon aikavaellus vie kiehtovalle matkalle halki maailmankaikkeuden historian | Turun yliopisto (utu.fi)

Teksti: Päivi Säiniö (26.4.2023)
Kuvat: Päivi Säiniö, Sami Jaatinen