Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Katsaus kesään 2021

Katsaus kesään 2021

Huhtikuu oli kuukausista julmin: parin päivän sisällä maamme suurimmat festarijärjestäjät ilmoittivat peruvansa kesän tapahtumansa.

Toista kertaa peräkkäin Ruissalo hiljenisi.

Ruis-poppi -ilkkujille tiedoksi, että nimi on brändi, ja toista vuotta peräkkäin Turun kaupunki menetti valtavan määrän tuloja: majoitus, logistiikka, ravintolatoiminta, tuottajat, väliketjut, näkyvyys, imago...

Samppalinnan ja Vartiovuoren kesäteatterit peruvat kesäkautensa, Keskiajan Turun isot markkinatapahtumat eivät toteudu, vappu etänä jo toistamiseen. Kesä näytti varsin synkältä.

Turun kesän synkkyyteen valoa toi tieto Tuomiokirkon terassin jatkosta. 2020 konsepti oli menestys, joten uudistettu Kirkkopuiston terassi halusi panostaa monipuoliseen ohjelmaan ja vaihtuviin makuihin.

Tuomiokirkon terassi

Logomo ilmoitti jatkavansa edelliskesän suosikkikonseptia: Logomon Terassikesä toteutuisi koko heinäkuun Suomen nimekkäimpien artistien keikoilla. Poikkeuskesän 2020 järjestelyt oli todettu toimiviksi ja ihmiset olivat löytäneet uuden kiinnostavan tapahtuma-areenan.

Loppuunmyydyt keikat, turvallisuus ja tapahtuma-alueen palvelut todistivat uudenlaisen kaupunkifestarin mahdollisuudet.

Toukokuun lopussa uutiset eivät yllättäneet: Turun Tall Ships Races -tapahtuma perutaan. Pitkään tätä jännitettiin, pelättiin ja osattiin odottaa.

Pienimuotoinen somekohina saatiin aikaiseksi, kun merellisen kilpailun kylkeen suunnitellun musiikkifestivaalin vetonaula twiittasi keikan peruuntumisesta ennen virallista peruutusta.

Turulle tapahtuman peruminen oli menetys tulojen lisäksi imagossa. Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 10-vuotisjuhlan huipennus jäi toteutumatta.

Keskiajan Turku jättäisi tänäkin kesänä ison markkinatapahtuman järjestämättä. Hybridinä ennakkoilmoittautumisella pienimuotoisia livetapahtumia ja verkkolähetyksiä - siinä kesän 2021 konsepti.

Kun ohjelmakokonaisuuksia julkistettiin, varauksia piti tehdä nopeasti. Helteisen viikonlopun koittaessa lähtö kuuntelemaan keskiaikaisia kansantarinoita pienryhmässä ei enää houkutellut. Toivottavasti joku oikeasti kiinnostunut sai viime hetkellä perumani paikan...

Turun tapahtumakesä 2021 oli säätämistä, ajankohdan ja paikan siirtoja.

Kesärauha vaihtoi sekä alkukesästä elokuuhun että Vanhalta Suurtorilta Turun Linnanpuistoon. Menestyksellä. Oli koronatilaa, oli toimivaa lokaatiota, joustavia järjestelyjä. Kesärauha oli kesän 2021 onnistujia.

Loppukesän jännätyin toteutuja oli varmasti DBTL. Kun Tuomiokirkontorille alkoi rakentua festarialue, vapautuminen tuntui kaikissa ja kaikkialla.

Kaupunki ja lähialueet rokkasivat: Karjurock, Smugglerrok ja Naantali Sunfest järjestivät tapahtumansa.

Aurafest fiksasi viime hetkillä aukioloaikansa ja artistien aikataulut. Suomen koronatartuntatilanne paheni elokuun alussa ja Varsinais-Suomi siirtyi jälleen leviämisvaiheeseen ja anniskelun kellonaikoja rukattiin.

Olihan hämmentävää kun Kupittaanpuisto hiljeni jo klo 23. Tai siis festarialue, puistoissa bileet toki jatkuivat.

Toteutuneita musiikkifestareita yhdisti rajoitettu asiakasmäärä, hygienia- ja terveysturvallisuustoimet ja sopeutuminen senhetkisiin anniskelun ja aukiolojen määräyksiin. Piruja seinille maalanneiden manauksista huolimatta tapahtumista ei lähtenyt tartuntaketjuja, kiitos edistyneiden rokotusten.

Kun valtakunnallisista ohjeistuksista oli siirrytty alueellisiin, päätäntävalta keskittyi tapahtumajärjestäjille itselleen. Tämä herätti osassa yleisöjä soraääniä: miksi tuo järjestetään ja tuo perutaan? Ihmiset eivät tuntuneet ymmärtävän, että jokainen tapahtuma punnitsi oman kapasiteettinsa ja kannattavuutensa.

Nopeita viime hetken perumisia tekivät ensin kesäkuun alusta elokuun lopulle siirretty Saaristo Open sekä Turun Musiikkijuhlat, joka peruutti ohjelmistonsa vain kolme päivää ennen tapahtumakokonaisuuden alkua.

Kristiinankatu

Poikkeusaikojen myötä Turun kesän painopiste on siirtynyt kesä-heinäkuulta heinäkuusta loppukesään.

Osana Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 10-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa kaupunki toteutti Kesäkadun.

Kristiinankadusta muokattiin heinä-elokuuksi elävä kävelykatu.

Istutukset, kadulle sijoitetut oleskelualueet, ravintoloiden ja baarien katuterassit ja popup-tapahtumat olivat osa kaupunkitilaa elävöittävää ja kävelyä edistävää ydinkeskustan kehittämishanketta.

Värikäs pätkä Kesäkatua kiinnosti, houkutti ja herätti luonnollisesti vastustusta. Koska autoilijoita syrjitään. Koska parkkipaikat häviävät. Koska viherpiipertäjät. Etenkin Turun Sanomien nettikeskustelu oli surullista luettavaa.

Kommentoinnissa näyttivät aktivoituvan ne, jotka eivät muutenkaan käy keskustassa, mutta joiden piti periaatteesta vastustaa kaupunkiviihtyvyyttä.

Sateenkaari Teatterisillalla

Värikäs Turku sai maanlaajuista huomiota kesäkuun alkupuolella, kun eräs suojatie nousi otsikoihin. Kaupunginteatterin edustalla oleva suojatie maalattiin sateenkaaren värein.

Turun kaupungin mukaan tällä haluttiin viestiä "ennakkoluulottomuutta, suvaitsevuutta ja tasa-arvoa sekä tukea seksuaalisuuden ja sukupuolen monimuotoisuutta".

Poliisihallitus katsoi värikkään suojatien tieliikennelain vastaiseksi.

Näkökulmat törmäsivät, mutta kaupunki taipui poistamaan sateenkaarivärit.

Kompromissinä sateenkaarisuojatielle Teatterisillalle toteutettiin pienimuotoisempi kuvataiteilijan suunnittelema sateenkaarimaalaus. Tätäkin väliaikaiseksi ilmoitettua kaupunkitaidetta piti vandalisoida ja vastustaa ihan vaan periaatteesta ja vastustamisen halusta.

Kesän Turku Prideä ei kokoontumisrajoitusten takia tänäkään kesänä järjestetty, mutta kaupungin sateenkaarifarssit pitivät asian tärkeyttä esillä.

Kesä 2021 Turussa oli popupeja. Telakkarannan Vulcan Pop up toi vanhalle telakka-alueelle ravintolakontteja, drinkkejä ja dj:tä. Vierailevia tähtiä saatiin Helsingin ravintolamaailmasta ja yöelämästä.

Joen toisessa päädyssä Piispankadun suojissa Puerto Rica houkutti väkeä street foodilla ja chillailulla.

Hämähäkkitontille rakentui jalkapallon EM-kisojen katsomo kesäkuussa. Se oli ensimmäisiä isoja askeleita ravintolamaailman rajoitusten hellittäessä.

Urheilijat pääsivät näyttämään kykynsä Paavo Nurmi Gamesissa ja oman alansa taitajat kisasivat ajallaan Turun linnan turnajaisissa. Swan European Regatta onnistui ja Taiteiden yö toteutettiin.

Elokuu herätti kesäteatterit. Perinteisten näytösten sijaan Vartiovuorelle ja Samppalinnaan onnistuttiin tuottamaan nopealla aikataululla musiikkia: keikkoja, konsertteja ja yhteislaulutilaisuuksia. Ruissalon Tapahtumatelakalla nähtiin Linnateatterin kesäteatterinäytöksiä ja Turku Sea Jazzin konsertteja.

Kun Elokuvapäivä julkisti syyskuun alun ohjelmansa ja Turun Kirjamessut lokakuun alun esiintyjänsä, alettiin olla normaalissa. Opiskelijat saivat kastajaisensa, ja ravintolaelämä elpyi.

Ravintolamaailmassa tapahtui kesän aikana. Kaupunginteatterille avattiin uusi, lounasta tarjoava ravintola. Kaupunginkirjasto ja Aboå Vetuksen museo saivat uudet ravintolayrittäjät, Piispankatu elävöityi. Opiskelijaravintoloistaan tunnettu Unica lanseerasi kaiken kansan oleskeluravintolan ydinkeskustassa.

Palataan Kirkkopuiston terassille.

Kolmen kuukauden aikana yli 140 000 kävijää. Hellekesänä 2021 monialainen yritysrypäs työllisti yli 60 eri alojen työntekijää.

Viinipuisto

Kaupunkipuiston ravintolamaailma esitteli monipuolisia makuja popup -hengessä. Puistossa toteutettiin Craft Beer Park ja Viinipuisto.

Cathedral Park Jazz -keskiviikot ja torstaiset dj-puistodiskot ja Design Sundays -tapahtumat toivat eloa puistoon.

Puistoa virkistivät monitaiteiset Keinutuolien kokoontumisajot ja Greetings from Turku - valokuvataidenäyttely.

Mestarit puistossa instagramlive -sarja esitteli turkulaiseen ruokakulttuuriin vaikuttaneita keittiömestareita.

Turun kaupunki on kerännyt aktiivisesti kokemuksia tapahtumistaan. Nettikyselyt ovat toimiva vaikuttamiskanava.

Kesäkatu, Logomon Terassikesä ja Kirkkopuiston terassi näyttävät vakiinnuttaneen paikkansa Turun kesässä. Kävijäkokemukset ratkaisevat tapahtuman tulevaisuuden, joten pienimmänkin yrityksen kannattaa panostaa palautteen vastaanottoon ja käsittelyyn.

Omat odotukseni kesään 2022 kohdistuvat ruokaan, mereen ja vanhaankaupunkiin. Miten vuoden kaupunginosaksi valittu yliopistonmäen seutu virkistyy opiskelijoiden palattua kampuksille, miten ruokakaupunki ylläpitää tasonsa ja miten keskusta linkittyy Aurajoesta merelle.

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (7.10.2021)